Montturutkua Liikkalan valleilla 17.9.2022
MONTTURUTKUN SÄÄNNÖT ALKUKIÄLEL
YLEISOHJE
Montturutkuu
pelataa herrasmiäsmäisest kunnioittaen ain toisii pelaajii kaikis
pelitilanteis eikä toisii saa mitenkää satuttaa hengellisest tai
ruumiillisest. Keppii ei saa koskaa nostaa
vyätäröö ylemmäks eikä toisii
saa lyyä, tyäntää, kampata taikka muutenkaa estää kepil tai jalal. Kiistanalaisis kohis asia ratkastaa pelaajien kesken
nopiast vaikka arpomal kivi-paper-sakset -taval taikka jotenkii
muuten sovus. Sääntöi tai muutenkii pelii hajottava taikka muita
kiusaava tahikka satuttava pelaaja otetaa tiätenkii pois pelist koko
porukan voimal.
PELITAPA JA VÄLINEET
Montturutkuu pelataa silviisii, että montunvartijat vartioip monttujaa pitämäl keppiää montus ja lyämäl lähelle tippuvaa rutkuu kauemmaks. Perät taas yrittää vallata montun itellee heittämäl rutkul osuman montunvartijaa tai varastamal tyhjän montun. Rutku on pelikalu, jolla heittämäl ja osumal ruumiisee tai raajoihin perä saap kohteens jäämää peräks ja ittens pääsemää pois peräst. Rutkun voip olla muovinen pullo, polkupyärän sisäkumin pätkä solmul, pariton sukka köykäsel täytteel taikka joku muu kevyt tavara, joka ei lennä kovinkaa pitkälle eikä aiheuta osuessaa vahinkoo toisille. Monttu ol alunperin maahan kaivettu piän kuappa, myt nykysin se voip olla myäs maahan laitettu piän reiällinen palanen, jota pelis tiätenkii kuttutaa montuks. Nää montut laitetaa kentälle suunnillee kolmen askeleen päähän toisistaa miälivaltaseks kuvioks. Monttui on vähemmän kun pelaajii, kun peril ei ol monttuu. Joks siä hoksasit, et perii voip olla enemmänkii riippuen tiätenkii pelaajamääräst. Sopiva määrä perii on 5..7 ain yhtä montunvartijaa kohen. Keppi on ohut, miälellää pajust tai vastaavast lehtipuust katkastu, enintää pelaajan vyätäisille maasta ulottuva tyäkalu taikka jos ei ol vyätäröö, niin sitte maasta melkee napaa astikka ylettyvä. Keppi ei saa olla alapäästää, pelaajan polven alapualelt yhtää peukaloo paksumpa eikä siin saa olla lapaa taikka muuta paksumpaa kohtaa ettei ketää sattuis, jos lyänti vahingos osuis ja että peli olis tasaväkist.
PELIN KULKU
Perän tarkotuksen on rutkuu heittämäll osuu johonkii toisee pelaajaa joka pualelle muualle muttei päähän. Heitto tehää siint paikast, mihinkä rutku on tippunnu. Yhen lähestymisharppauksen saap ottaa, mut takajalan pitää pysyy rutkun nostopaikas. Sen lisäks montun voip varastaa siin tapaukses, jos siin montus pelanneen keppi ei ol montus. Tän ryästämisen voip tehä perä taikka toinen montunvartija ihan vaa taktiikkamiäles. Perän vaihtues elikkä perätykses on se aikasempa perä suajas ensimmäisen heiton aikan. Montunvartioitten on tarkotus suajella ittiää ja toisiaa lyämäl kepil rutkuu mahollisimman kauas, ettei perä niin helpost sais heitettyy osumii. Mut sillon, kun perä on tyäntänny oman kepins maahan rutkun suajaks, on rutkun lyäminen kiällettyy. Toisii pelaajii tai niien keppii ei saa lyyä missää tapaukses. Jos jonkuu täytyy pelin aikan käyä vaikka vettä heittämäs taikka muuten kyykyl, pitää monttu sit ottaa mukahaa tai kuapan päälle jättää keppins. Peli voiaa alottaa vaikka silviisi, että ensimmäiseks peräks jääp ne, jotka ei ehi saamaa omaa monttuu kun kaik ryntää kentälle, jossa montut ja rutkut on jo valmiinaa. Montturutku alkaa, kun porukan kokoonkuttuja sanoo: "No, mitäs tyä viäl siin seisotten!!" Tai jollaa muulla lähtömerkil.
MONTTURUTKUN JOUKKUEPELI
Joukkuepeliss nouatetaan kaikkii Montturutkun yleisii sääntöi. Kaikis joukkueis on saman verran pelaajii ja yks kummankii joukkueen jäsenist toimii perän tarkoituksenaa perättää yhtämittaa vastapualen kaik pelaajat pois pelist osumal tai varastamal montun. Elikkä yhen erän aikan samat perät tiputtaa vastustajien montunvartijoit pois pelist. Muut pelaajat voivatten tietenkii auttaa monttui varastelemal taikka rutkui syättelemäl. Pelist poistunnu pelaaja ottaa myäskii oman monttuns pois pelist. Peli jakautuu niin monee erää, kuin joukkueis on pelaajii jokaisen pelates vuorollaa perän. Erän voittaa se, joka saap äkimmin perätettyy vastustajien pelaajat pois. Jokaisest eräst pisteit kertyy voittajajoukkueelle jäljel jäävien pelaajien määrän verran. Koko pelin voittaa tietenkii se, joka saap enemmän pisteit.
LOPUKS VIÄL
Montturutku on yleisemmäst Kuappapallo, Rottupallo, Kuapparosvo tai Kuappavoro -nimisest pelist piänel Sippolan Liikkalan Turkian kansakoulus erkaantunnu muato, jota on alunperin pelattu vaan siäl. Sille on nimen antannu Turkian Tuamo ja pelates Montturukuu myä kunnoitetaa Tuamon muistoo sekä kaikkien niitten, jotka on ollu auttamas Turkian ja muittenkii kyläkoulujen rakentamises vaikka on ollu huanoikii aikoi. Kaikis Suamen kyläkouluis on luatu se sivistyksen pohja, jolla Suami on menestynny maailmas ja sen takii kaikki kyläkoulut pitäis säilyttää jollakii taval – mialuummin kouluin.
Mut muistakaa ain Monttuurutkuu pelates tää tärkiä neuvo:
KUKAA EI OL HUANO – KUKAA EI OL PARAS – KAIKKI ON VAA HYVII
Montturuku - Pelin kulku ja pelaajaroolit
Alla olevasta linkistä pääset Montturutkun opastusvideoon:
https://www.youtube.com/watch?v=woVkdVO8pNQ
Montunvartija
Vartioi monttuaan pitämällä keppiään montussa
Väistelee perän heittämää rutkua
Suojelee asemaansa lyömällä rutkua kauemmaksi
Varastamalla vapaana olevan montun voi saada paremman pelipaikan
Perä
Yrittää vallata montun itselleen. Valtaamiseen on 2 tapaa:
1. Heittämällä rutkulla monttupelaajan vartaloon tai raajoihjin. Ei päähän eikä kasvoihin. Rutkun poiminta suojaamalla asettamalla kepin rutkun viereen, jolloin sitä ei saa toiset lyödä. Heitto alakautta rutkun poimintapaikalta - Lähestymisharppauksen saa tehdä - Kävellä ei saa. Kuva yllä.
2. Varastamalla vapaana olevan montun. Montun saa se, kenen keppi on ensimmäiseksi montussa. Kiistatilanteet ratkotaan KPS-menetelmällä. Kuva alla.
Pelivälineet
Monttu
Maahan kaivettu pieni kuoppa tai vastaava irtoesine
Kuvassa muovinen merkkikartio. Matonkuteista virkattu rengas tms ovat perempia
Etäisyys noin kolmen askeleen päässä toisistaan mielivaltaisessa järjestyksessä
Rutku
Kevyt, heikosti lentävä ja vierivä heitto- ja lyöntiväline
Esim. sisäpelissä sukka kevyellä täytteellä ja ulkona polkupyörän sisärenkaan pätkä solmulla
Keppi
Pajusta tai vastaavasta lehitpuusta valmistettu alle vyötärön mittainen ja paksuudeltaa polven alapuolelta korkentaan peukalon vahvuinen
Turvallisuus
Toista pelaajaa ei saa vahingoittaa!!!
Ketään toista pelaajaa EI saa lyödä eikä muutenkaan satuttaa
Toisen pelaajan keppiä ei saa lyödä
Toista pelaajaa ei saa työntää käsillä tai vartalolla
Taklaaminen on kiellettyä
Keppiä ei saa kohtottaa vyötäröä ylemmäksi (Kuva alla)
Rutkun suojaaminen
Perä asettaa keppinsä rutkun viereen
Perän suojaama rutkua ei saa lyödä, perä voi poimia rutkun
Perä ei saa lyödä rutkua eikä kävellä rutku käsissään
Rutkun heittäminen
Tehdään rutkun poimintapaikasta
Lähestymisharppauksen saa tehdä
Takajalan pysyttävä rutkun poimintapaikalla
Heitto alakautta
Montun varastaminen
Vapaana olevan montun voi varastaa perä tai myös toinen montunvartija
Monttua hallitsee se, jonka keppi on ensin montussa
Itsetuomarointi kaikkiin muihinkin epäselviin tapauksiin: KPS (Kivi - Paperi - Sakset)
Rutkun lyönti
Montunvartijat suojaavat itseään rutkua lyömällä
Lyönti maansuuntaisena
Terävä, nopea, napakka lyönti
Keppiä ei saa kohottaa vyötärölinjaa ylemmäksi
Lyönti toisten pelaajien suuntaan antaa itselle paremman suojan kuin lyönti pelialueen ulkoreunalle
Joukkuepeli
Peli jakautuu eriin
Kukin joukkueesta vuorollaan peränä, jonka tehtävänä perättää kaikki vastustajien montunvartijat pois
Joukkueissa saman verran pelaajia
Erän voittaa se joukkue, jolla viimeiseksi monttupelaajia jäljellä. Pisteitä kertyy jäljellä olevien pelaajien lukumäärän mukaisesti
Lopuksi erien pisteet lasketaan yhteen
Montunvartijat auttavat omaa peräänsä syöttelemällä rutkua hänelle tai syöttelemällä rutkua siten, että vastustajien perä ei sitä helposti saa
Varastelemalla vastustajien monttuja ja kun montunvartija jää ilman monttua, hän putooa pois pelistä
Pelin alussa montut ja rutkut kentällä, montunvartijat ryntäävät kentälle valtaamaan monttuja lähtömerkistä ja joukkueiden perät parin sekunnin päästä kentälle luvan saatuaan
Joukkueita voisi olla 2...4 - Selvyyden vuoksi 2